Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum és Police Café Bólyban és Sásdon

 

 

Ha Tolnát (még) nem is, de Baranyát már igencsak bejártam. Idén tizenharmadik éve térek vissza oda esztendőről esztendőre, látszólag más-más, de lényegében mindig ugyanabból az apropóból: rendőrök hívnak, várnak.

Most is rendőrök adtak kézről kézre, vittek járásról járásra. Ugyanis a megyei rendőr-főkapitányság szokásos évi Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumát tartottuk meg, kissé rendhagyó módon két járásközpontban, Bólyban és Sásdon.

A kellemes régi találkozások mellett mindig akadnak újak is. Egy Police Café szervezésben debütáló fiatal kollegina, néhány képzett és energikus őrsparancsnok és fiatal járőr, egy zenélő és éneklő rendőr, akit mindenki ismer és kedvel a környéken és két agilis kapitány – ők kerültek a látóterembe frissen. És persze a sok volt tanítvány, ismerős hol itt, hol ott bukkan fel, így hát vannak kihagyhatatlan üdvözlő körök. A Tevékenységirányító Központba, a pécsi kapitányságra, a szálláshelyem szomszédságában lévő szolgálatvezetői helyiségbe beköszönni mindig akad pár perc vagy akár fél órácska is. Baráti vacsorára pedig több is, pláne baráttá nemesült volt rendőrkapitánnyal.

Öröm látni, hogy a jó dolgok nem változnak. A régi arcokon talán évről évre kicsit mélyebbek a száj és a szem körüli mosolyok barázdái, de a tekintetek nyíltak, az ölelés őszinte, s a vállak is bírják még a terheket. Itt mindenki mindenkit ismer, jön-megy az információ, együttműködésből épülget a bizalom.

Hogy ez a lakosok felé is így legyen-maradjon, annak egyik kellemes helyszíne a Rendőrkávéház. Pécsett a kezdetek óta már hatodjára nyitottuk meg, s ezúttal két kapitányság, a mohácsi és a komlói illetékességi területére tartozó két járás, a Bólyi és a Hegyháti adott átmeneti otthont egy-egy mini Police Cafénak. Egy kis adag rendőrkávé jutott csak mindkét közösségnek, afféle kóstolónak mondanám, csökkentett üzemmódban: rövidített nyitva tartással, kevesebb résztvevővel és csak két témával.

Baranya megye tíz járásból áll, s minden évben végig kell járnia valamennyit a megyei rendőrfőkapitánynak. Nem kis előkészület, utazás, idő, energia mindenhol ismertetni az aktuális tényeket, adatokat, tendenciákat a helyi közbiztonság helyzetéről. Állni a kérdéseket, hozzászólásokat, amelyek azért nem mindig olyan kellemesen békések, mint a fent említett két településen. Mert itt, ebben a két baranyai járásban nagyjából béke honol. Irigylésre méltó bűnügyi statisztikai adatok, példás együttműködés a rendőrség és a települések biztonságáért felelős intézmények között. De azért jól tudják, hogy a köznyugalom megőrzése is fontos, és minden nyugalom ellenére azért itt is akad megoldásra váró probléma.

Az idősek és fiatalok mint legsérülékenyebb célcsoportok itt is igénylik a bűnmegelőzők áldásos tevékenységét. A körzeti megbízottak itt is örülnének a lakosságtól kapott még több információknak és segítségnek. A Sásdon áthaladó két rendkívül forgalmas főútvonal itt is évtizedek óta szomorú színhelye súlyos baleseteknek. S itt is érdekli a rendőröket, mit gondolnak róluk, mit várnak tőlük a civilek. Vagyis mindkét helyen volt miről beszélgetni a bemutatkozó Police Caféban.

Helye van itt némi önkritikának is. A szokásosnál fele annyi idő bizony rövidnek és sürgetőnek bizonyult, a gyakorlatlan asztalgazdák aggodalmainak eloszlatására szánt gyorstalpaló felkészítés sem váltja ki az egész napos képzés tartalmasságát, s a járási fórummal összekapcsolt kötetlenebb párbeszéd sem igazi Café-élmény.

Mégis, próbaképpen, első lépésként talán példamutató lehet más járások, más megyék számára is. Baranya innovációra nyitott rendőr-főkapitánya jóvoltából megint megmutathatta kísérletező kedvét és bátorságát, hogy a hagyományos keretekből kilépve át-, pontosabban be lehet és érdemes is lépni másba, például a Police Café világába. Bólyban és Sásdon pedig a helybéliek talán legközelebb is leülnek egy kávé mellett közös dolgaikról beszélgetni a rendőrökkel.