Kisújszállás már beszállt…

Indul a Polgárőr Police Café?

 

 

Szinte félálomban kávéztunk múlt pénteken Kisújszálláson, és nemcsak azért, mert fárasztó, munkás hét után kora estére értünk oda. Félálomban? Bizony furcsán hangzik, de az a helyzet, hogy egy régi álmocskám vált valóra, akkor is, ha csak félig. A város biztonságáról szóló háromórás beszélgetés zajlott a helyi polgárőrök és rendőrök részvételével, amely a városi polgárőr egyesület kezdeményezése nyomán jött létre.

Sose gondoltam, hogy egyszer egy olyan kávéházat nyitunk, ahol a Café moderátora is asztalgazda lesz, s három másik társát is ő maga szállítja. Ezúttal így történt, ugyanis kedves kollégáimat-barátaimat sikerült megnyernem egy fontos ügynek. A Police Café módszertanát tíz éve Belgiumból hazahozó Krémer Ferenc szociológus az élhető és biztonságos települések mibenlétéről; a bűnmegelőzés terén gyakorlott és sikeres Nógrád megyei Medve Judit rendőr alezredes a bűnmegelőzés innovatív eszköztáráról; Oláh-Paulon László, aki rendőr és polgárőr is egyben, a polgárőrség, a lakosság és a rendőrség együttműködésében rejlő hatékonyság erejéről beszélgetett a helybéliekkel. Magam pedig mi másból, mint a Police Café módszertanából kínáltam kóstolót.

Az általunk vitt hívószavak mentén mi is megismerhettük a helyi adottságokat, problémákat, tapasztalatokat, programokat, igényeket.

Lacival, aki három éve képzőtársam a Polgárőr Akadémián, körülbelül tavaly ilyenkor ajánlottuk fel grátisz szakértelmünket annak a polgárőr egyesületnek, aki elsőként rendez Magyarországon Polgárőr Cafét. Volt, aki már érdeklődött, a gondolat sokakban érlelődött, de végül Kisújszállás volt a befutó. Talán nem egészen véletlenül. A velük való közel évtizedes kapcsolatom több alkalommal hozott szép programokat. Jártam már náluk csak úgy, ismerkedni, beszélgetni, előadást tartani, aztán hosszabban 2011. július 18–22. között egy hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett bűnmegelőzési és életmódtábort vezetni.

A Kisújszállási Polgárőr Egyesület aktív és fáradhatatlan motorja Malatinszky András, a városka mindenki által ismert fogorvosa és köztiszteletben álló ős-polgárőre. Fiatalos lendülete, ambiciózus kitartása, motiváló ereje egészen rendkívüli. Alig ért véget ez az ötletbörze, máris további terveket szövöget, amelyekből remélhetőleg jövő év elejére kinövi magát a folytatás. Ugyanis reméljük, nincs megállás, legfeljebb újabb állomások, ahol Kisújszállás után újabb polgárőr egyesületek fognak Polgárőr kávéházakat nyitni.