Jó bornak is kell a cégér!

Nem még a nyelvi lektor(álás)nak…

Újév van (a mai napon így, egybeírva!), s ilyenkor nem ritkák az újévi fogadalmak. (Ha már itt tartunk: a „B. ú. é. k.!-ot így írjuk, a „Boldog új évet kívánok!-ot pedig így!!! És a Boldog karácsonyt!” meg a „Kellemes karácsonyi ünnepeket!” így…) Szokásomtól eltérően ezúttal én is csatlakozom a fogadkozókhoz, mégpedig valami olyasmivel, amiről talán éppen itt, az első 2013-as bejegyzésemben is érdemes beszámolni, ugyanis, legalábbis remélem, közérdekű.

Arról van szó, hogy a honlapom éppen féléves, vagyis igencsak túl van a próbaüzemen – ezt az időt annak is szántam. Azt vettem észre, hogy nézeGETik, olvasGATják, leginkább persze azok a barátok, ismerősök, esetleg tanítványok, akik érdeklődnek irántam, a munkám iránt, úgy általában, de valami mégse az igazi. Pedig én ezt a honlapot elsősorban azért hoztam létre, hogy olyanok érdeklődését is felkeltsem, akik nem ismernek. Hogy megismerjenek, megismerjék a munkámat. Azt a szolgáltatást, hogy gondozom a szövegüket, vagy épp írni, olvasni, beszélni tanítom őket. Igen, még akkor is, ha én is folyamatosan tanulom és gyakorlom ezeket (lásd a két legutóbbi bejegyzésemet). Vagyis szeretném, ha nagyobb lenne az érdeklődés ez iránt az oldal iránt. Ezért szántam el magam, s fogadtam meg, hogy az évet azzal kezdem, hogy alaposabban is foglalkozni fogok a weblapom népszerűsítésével.

Molnár Katalin és az önmenedzselés… Na hiszen, ehhez aztán nemcsak új év, de új név is kellene, gondolják bizonyára sokan. És valahol igazuk van. Őszintén szólva egyáltalán nincs ínyemre a dolog. Ha azonban abból indulok ki, hogy a blogírás ötlete sem tetszett elsőre, aztán mégis rákaptam az ízére, akkor talán mégis van remény. Nem beszélve arról, hogy a honlappal a facebookon is megjelenjek. Erre is rábeszéltek, én meg hagytam magam, bár sok reményt nem fűztem hozzá. És, sajnos azt kell mondanom, igazam lett. Külön (könyv)téma lehetne a virtuális világnak ez a szeglete, ezért ebbe most nem mélyedek bele. Legyen elég annyi, hogy eluntam, hogy a cicák-kutyusok-sütik-viccek lájkolása közepette alig-alig akad olyan, aki komolyabb témákat is hajlandó kommentelni, megosztani, ajánlani. Mivel ebben a facebook-világban más módon nem lehet megtudni, hogy (el)olvasnak-e mélyebb tartalmú szövegeket is, azt kell gondoljam, hogy nem. S ez – ha levonom a hiúságomat, aminek nyilván jólesne az effajta legyezgetés is –, minimum elgondolkodtató. Pedig az „egyperces” bejegyzéseim még a kifejezetten könnyed műfajba tartoznak! Úgy döntöttem tehát, hogy miközben a közösségi oldalon továbbra is hírt adok a tanári műhelytitkok egy-egy újabb fejezetének megjelenéséről, másként is „reklámozom magam”. Részleteket természetesen itt és most nem árulok el, hadd dolgozzon a kíváncsiság is. Már ha egyáltalán. Megfogadom a baráti tanácsokat, kipróbálok néhány ötletet, aztán majd látom, mire megyek azokkal. Akár lesz érdemi változás, akár nem, beszámolok róla… Addig is: Boldog új évet kívánok minden volt, maradt és leendő lelkes olvasómnak!