Visegrádi négyek

Egy rövid hír

 

Ez év augusztus 25-én egy blogbejegyzésemben írtam arról, hogy az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület – röviden OKDE – Detektív Nyílt Műhelye július 16-án megtartotta első vizsgáját. Gyakoroljuk hát most is ezt a nevet és a rövidítését, fogunk még róla hallani.

Most egy hete, 2013. november 8–9-én az OKDE első alkalommal rendezte meg Budapesten a V4 Kriminalisztikai Kongresszust. A V4 a négy visegrádi országot: Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát jelenti, amelyek detektívszervezetei jó ideje szükségesnek érezték, hogy a magánnyomozás határon átnyúló, törvényes végzésének biztos hátteréül kialakítsák a detektívek nemzetközi együttműködését. A szervezők vallják: napjainkban, amikor a globalitás egyértelműen jellemzi világunkat, felértékelődik és szükségszerűvé válik egy ésszerű, jól működő alapokra helyezett regionális együttműködés a szomszédos országok magánnyomozóival folytatott közvetlen, közös munka során. Ezt hivatott elősegíteni a visegrádi országok detektív szervezeteinek együttműködése, mely alapdokumentumának aláírására Budapesten 2013. november 9-én a Hotel City Inn**** különtermében, ünnepélyes külsőségek mellett került sor. A kongresszus díszvendége volt a Török Magánnyomozók Egyesülete, amellyel az OKDE elnöke kétoldalú, hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá.

Hogy mi közöm nekem mindehhez? Ugyanezen a napon ünnepélyes tagfelvétel is történt, ahol magam is megkaptam tagsági igazolványomat. A szervezők ráadásul engem kértek meg, hogy legyek a rendezvény házigazdája, s kössem át egy-egy gondolattal az egymás után elmondott köszöntőket, hozzászólásokat és előadásokat. Örömmel tettem eleget a kérésnek, remélvén, hogy egy hosszú és sikeres együttműködés első lépéseihez asszisztálhattam.