Helyi Közösségi Akadémia II.

 

Év eleji záró akkordok

Van a címben némi ellentmondás, és ez szándékos. Még épp csak elkezdődött az év, s máris záró akkordról beszélünk? Igen, mert a szóban forgó program vége még tavalyról húzódott át januárra. Pár héttel ezelőtt elkezdtem mesélni nyugattól keletig tartó őszi turnémról, a Helyi Közösségi Akadémiák mibenlétéről. Akkor azzal zártam soraimat, hogy január végén jövök a folytatással. Íme. És még mindig nincs vége…

Lezajlottak a műhelymunkák, s bár még messze nem értünk a munka végére, annak a személyes találkozásokat igénylő részén túl vagyunk. A trénerek hivatalosan elköszöntek a települések HKA-közösségeitől, de nem kizárt, hogy fognak még együtt dolgozni. A következő két hónapban biztosan, mert a településeknek és a trénereknek is van tennivalójuk. A helyi közösségek által megválasztott ún. Szerkesztő Bizottságok a műhelymunkák eredményei alapján a legtöbb településen valószínűleg el fogják készíteni a helyi településfejlesztési stratégiáikat. Hogy ennek pontosan milyen lesz a színvonala, a formátuma, a tartalma és aztán a sorsa, az nagyon változó. Elsősorban a települések szándékától, a helyi közösség elkötelezettségének mértékétől, a helyi képviselő-testület és polgármester nyitottságától függ, mit tudnak és akarnak kezdeni a közösség által kialakított elképzelésekkel.

Tényleg minden lehetséges. Az is, hogy lesznek települések, amelyek nem akarnak, vagy nem tudnak szinte semmilyen írásbeli anyagot készíteni. Lesznek, akik ímmel-ámmal letudják, mint kötelező penzumot. S lesznek, akik nem egyszerűen egy újabb rájuk rótt feladatként kezelik a stratégiai dokumentum elkészítését, hanem elsősorban azt a lehetőséget látják meg benne, amiről a projekt valójában szólni szeretne. Egyik trénertársam, Dobos Ágota gondolatait átvéve: a stratégiai dokumentum sorsa optimális esetben az lehet, hogy a helyi képviselő-testület támogatását is elnyerve, a meglévő helyi stratégiával összedolgozva hivatalos települési dokumentummá válik. Ez lenne a fő cél. Emellett az is fontos lenne, hogy a HKA-csoport új emberekkel is kiegészülve valamilyen formában maradjon együtt. Egyrészt, hogy nyomon tudják követni saját programjuk megvalósulását, másrészt hogy maguk is aktívan vegyenek részt annak megvalósításában. Van olyan település, ahol mindkettőre megvan a reális esély és lehetőség.

Remélhetőleg a projekt szakmai vezetése megtalálja a módját, miként lehet a HKA-ban kiválóan teljesítő településeket elismerni. A stratégia kidolgozása és a képviselő-testület általi elfogadása mindenképpen a kiváló teljesítmény kritériuma.

A következő hetekben a trénerek településenként összefoglaló beszámolót készítenek, amelyekben megírják az immár lezárult műhelymunkák tapasztalatait, valamint nyomon követik a stratégiai dokumentumok születése körüli folyamatot. A két hónapos időszakban tulajdonképpen a projekt településenkénti utógondozását végzik.

Tavasszal a szervezők záró konferenciát is rendeznek, ahol a települések egymásnak is bemutatkozhatnak, a projekt trénerei és szakértői is megmutathatják a többieknek és a tágabb szakmának, hogy milyen munka zajlott, milyen eredmények születtek, s az érdeklődők betekintést nyerhetnek a műhelymunkák hangulatába.

A cím tehát tulajdonképpen nem is igaz. A záró akkordok tavaszig egész biztosan elhúzódnak. Sőt: valószínűleg nemcsak én szeretném, ha ezek egyben nyitó akkordjai is lennének egy hosszabb folyamatnak, hiszen a kísérleti projekt egyik legnagyobb eredménye az lenne, ha egyre több település kapna kedvet ahhoz, hogy csatlakozzon a Helyi Közösségi Akadémiák Hálózatához országszerte. Ezen dolgozik a projekt menedzsmentje is, mert a program híre igen jó. A HKA ugyanis kiváló lehetőség arra, hogy a saját településünk sorsa, jövője, fejlődése érdekében ne csak elinduljon, hanem folyamatosan fenntartható is legyen a helyiek érdekeltté tétele, bevonása a település közügyeinek intézésébe. Ily módon pontosabban feltérképezhetőek lennének a helyi igények, feltárhatóak volnának a helyi problémák, és kihasználhatnánk a közösségben rejlő megoldási javaslatokat, ötleteket, erőforrásokat is.

És még valami személyes: saját településem helyi kapcsolattartóinak és a közösség közreműködő tagjainak nagyon köszönöm a kedves fogadtatást és az aktivitást. A továbbiakban is nagyon jó és sikeres munkát kívánok, és remélem, találkozunk még!